En upplevelse i julklapp?

Varför ska man satsa på en upplevelse i julklapp? Det finns flera skäl. En upplevelse är ofta ett av få tillfällen där många kan ha roligt tillsammans, även över generationsgränserna. Både pappa och morfar kan onekligen ha glädje av en annorlunda smak- eller dryckesprovning. Och kan egentligen inte alla generationer, från minsta barn till äldsta gumma, ha stor glädje av en gemensam glassprovning av äkta italiensk glass?

“Glädjen av att äga ett nytt objekt är kortvarig, men minnet av en särskild upplevelse består.”

Förutom rena livsnödvändigheter så visar forskning, bland annat en studie av professor Ryan Howell från San Francisco State University år 2014, att du mår bättre av att lägga pengar på upplevelser istället för på ägodelar. Glädjen varar nämligen längre. Det kan låta konstigt; upplevelser är förgängliga medan ting består och går att använda gång på gång. Men som tidigare nämnts är glädjen av att äga någonting relativt kortvarig, medan minnet av en särskild upplevelse kan glädja oss över lång tid framöver.

I en värld där många av oss redan har allt vi vill ha i form av prylar är en upplevelse optimalt. Den blir i alla fall definitivt inte ståendes i skåpet. En upplevelse skapar dessutom gemensamma minnen som kan svetsa samman laget, eller familjen, ännu mer.